In de startblokken om nog meer Amersfoortse bedrijven te betrekken!

19 augustus 2024

Lees hier een artikel over de Amersfoortse Uitdaging, gepubliceerd in Content a la Carte van Content Amersfoort. 

Na een wervelende start in 2023 bouwt de Amersfoortse Uitdaging voort in de Keistad. Er is nog veel werk aan de winkel voor de stichting die in de Keistad bedrijven en maatschappelijke organisaties met elkaar in verbinding brengt. Mede daarom introduceren zij twee nieuwe gezichten: Lotte Kempers en Annemiek van Raalten. Deze twee Amersfoorters vormen een enthousiaste tandem en vormen samen met James van der Veen het nieuwe dagelijkse operationele team. “We staan helemaal in de startblokken om nog meer Amersfoortse bedrijven te betrekken bij dit mooie initiatief.”

‘Achter de schermen zijn we de afgelopen weken heel druk bezig geweest met het zoeken naar een nieuwe manager. En die hebben we gevonden in Annemiek van Raalten. We zijn superblij om dit nieuws nu te kunnen delen!’ Met deze enthousiaste kreet werd Annemiek van Raalten bekend gemaakt als de opvolger van Ben Zandvliet die het fundament in het eerste jaar heeft gelegd. “We zijn nu klaar voor een volgende fase. Meer invulling geven aan de projecten, meer structuur, maar vooral: als stichting verder professioneel groeien.”

team amersfoortse uitdaging
Team Amersfoortse uitdaging

Annemiek en Lotte, gefeliciteerd beide met jullie ‘uitdagingen’. Wat is jullie persoonlijke reden om aan de slag te gaan voor deze mooie organisatie? Annemiek: “Ik wil me graag inzetten om Amersfoort nog mooier te maken. Het is mooi als je anderen kan helpen en een brug kan bouwen tussen het bedrijfsleven en sociaal-maatschappelijke stichtingen.” Lotte: “Hier sluit ik me volledig bij aan. Ik vind het mooi om naast commerciële klussen ook echt iets moois te doen voor de stad en zo Amersfoort wat socialer te maken.”

Annemiek, wat gaat jouw rol worden? “Ik ben de nieuwe manager van de Amersfoortse Uitdaging en volg hiermee Ben Zandvliet op. Ben heeft in het eerste jaar een mooie basis gelegd, een basis die ik verder uit wil bouwen met het team.” Kun je ons iets meer vertellen over jouw achtergrond? Waarom is deze ‘job’ jou op het lijf geschreven? “Ik ben al jarenlang werkzaam als event- en programmamanager voor beroepsorganisaties. Ik hou ervan om mensen samen te brengen met een boodschap.

Ik ben ook de organisator van ViVa Vathorst Grachtenfestival, dat steeds meer bekendheid krijgt en groeit. Het geeft zoveel voldoening om duizenden mensen een geweldige dag te bezorgen en met een fantastisch team samen te werken. Ik kies er bewust voor om te handelen vanuit mijn intrinsieke motivatie en in mijn woonplaats Amersfoort.

De dingen doen vanuit het hart die goed zijn voor anderen, dat geeft mij de meeste energie.

Het concept van de Amersfoortse Uitdaging spreekt mij daarom erg aan. Het voelt betekenisvol om daar een steentje aan bij te mogen dragen. Ook bestaat de Amersfoortse Uitdaging nog niet zo lang, ik hou van pionieren en nieuwe dingen in te brengen. En mijn netwerk in Amersfoort kan een mooie aanvulling zijn voor de Amersfoortse Uitdaging.”

En Lotte: op welke manier ga jij je steentje bijdragen binnen de Amersfoortse Uitdaging? “Vooral met veel enthousiasme! Ik ben een echte regelaar en als projectmanager ga ik me vooral bezig houden met de organisatie van het MVO-business event en de Matchgroep. Ik ben een echte verbinder en ik zie gauw dingen die beter kunnen. Beide dingen kan ik mooi mee aan de slag bij de Amersfoortse Uitdaging.”

Na de opstart in 2023, hoe is het nu in algemene zin met de Amersfoortse Uitdaging? Lotte: “Goed. We hebben natuurlijk wat wisselingen gehad met mijn komst, het vertrek van Ben en de komst van Annemiek, maar ondertussen is James onze rots in de branding. James werkt als vrijwilliger twee dagen per week bij de Amersfoortse Uitdaging en regelt waanzinnig veel op de achtergrond. Het nieuwe team is geformeerd en ik weet zeker dat we nu klaar zijn om de stap vooruit te maken, zichtbaarder te worden en te laten zien wat we kunnen doen voor Amersfoort.”

Waar liggen de uitdagingen komende 6 maanden? Annemiek: “Alles wat goed gaat, nog beter maken. We gaan samen met het bestuur een professionaliseringsslag maken en het fundament dat is gelegd verder uitbouwen. We willen als organisatie professionaliseren en het is belangrijk dat we de Amersfoortse Uitdaging nog bekender maken bij veel bedrijven en ondernemers. We hebben hier al een mooie slag in gemaakt, maar er zijn nog genoeg bedrijven die ons nog niet kennen.” Welke activiteiten kunnen we de komende periode verwachten? Lotte: “We gaan in het najaar een mooi MVO Business event organiseren, gericht op nieuwkomers. Er is een beursvloer, banenmarkt, er zijn MVO-inspiratiesessies voor ondernemers en er is voldoende ruimte om te netwerken. Het is dus een mooie gelegenheid om je zakelijke netwerk als ondernemer uit te breiden, meer te leren over hoe je MVO kunt ondernemen en tegelijkertijd een positieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap.

Verder wordt ons eigen project ‘de laatste pluk’ weer georganiseerd. Hier gaan we de pluk van rijp restfruit coördineren met vrijwilligers bij een fruitteler. Het gaat om appels en peren die zijn blijven hangen na de grote oogst. Dit fruit komt bij mensen terecht met weinig geld, via onder meer de Voedselbank. En natuurlijk weer ons prachtige eigen project waar we vorig jaar veel bekendheid mee hebben verworven: ‘Voor ieder kind een Sint’. Er zijn nog te veel kinderen in Amersfoort die onder de armoedegrens leven en dus geen cadeautje met dit mooie feest kunnen ontvangen. Daar gaan we weer hard voor strijden met de Uitdaging om iets moois voor deze kinderen te regelen. En ja, daar hebben we Amersfoort echt voor nodig straks!”

Op welke wijze kan het regionale bedrijfsleven de Amersfoortse Uitdaging nog verder helpen? Of beter gezegd: waarmee zijn jullie geholpen? Annemiek: “We hebben natuurlijk partners nodig om voort te kunnen bestaan. We zijn volledig afhankelijk van donaties. Je kunt lid worden als club van 100 lid en als partner.” Lotte: “Annemiek of ik komen graag bij bedrijven langs om kennis te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan giften in natura. Bijvoorbeeld als locatie een ruimte gratis beschikbaar stellen als we dit nodig hebben. Maar er is ook veel vraag vanuit stichtingen in Amersfoort. We willen ook daar meer bekendheid aan geven. Bijvoorbeeld de laptopactie voor studenten heeft nu al bijna 40 laptops opgebracht, door het Amersfoortse netwerk. Soms is er een bus nodig voor een verhuizing, soms is er een docent nodig voor een opleiding die studenten meer kennis wil meegeven over een specifiek onderwerp. Dat zijn allemaal mooie initiatieven waar we het Amersfoortse bedrijfsleven goed bij en voor kunnen gebruiken.” Annemiek: “Veel bedrijven willen bijdragen aan een leefbaar Amersfoort, maar weten vaak niet hoe. Losse initiatieven zijn goed bedoeld, maar vaak lastig te organiseren. De Amersfoortse uitdaging biedt een netwerk en praktische ondersteuning om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.”

 

Zoeken

Het laatste nieuws

MVO Event op 2 oktober

Op woensdag 2 oktober gaan we bruggen bouwen in Amersfoort! We organiseren een gratis event voor het bedrijfsleven, stichtingen en

Sint voor ieder Kind

In het hart van Nederland, waar historische charme en moderne betrokkenheid samenkomen, schuilt een gemeenschap die haar krachten bundelt om

De Amersfoortse uitdaging is gestart!

De Amersfoortse uitdaging is een stichting die bedrijven en maatschappelijke organisaties matcht. Bedrijven zetten met gesloten beurs kennis, kunde en

Scroll naar boven